חוק ההסדרים החדש גרר עיסוק תקשורתי רב בסוגיות כבדות משקל. אחת המהפכות המשמעותיות שיצר חוק ההסדרים זכה לכינוי "חוק פנסיה לעצמאיים". החוק שנכנס לתוקף בחודש ינואר 2017 משפיע על העצמאיים באופן חסר תקדים ולכן כדאי שכולנו נכיר אותו, נבין מה הוא קובע, מה ישתנה, מה נדרש מאתנו והאם הוא עובד לטובתנו. נעים להכיר: חוק פנסיה חובה לעצמאים.
רבים מהפרשנים הכלכליים רואים בחוק הפנסיה לעצמאים אמצעי מבורך שראוי היה להיכלל כבר מזמן בספר החוקים. החוק המהפכני בא לתת מענה לצורך בוער ואקוטי: עצמאים רבים שילמו מיסים כבדים לביטוח לאומי ולא הפרישו – בשל סיבות מגוונות – כספים לפנסיה. עובדה זו הותירה רבים מהם חשופים בצריח, ללא מחסה מפני הגשם עם בואם של ימי הפנסיה הסגריריים או בעת סגירת העסק.
מה קובע החוק החדש?
- הפחתת דמי הביטוח הלאומי המוטלים על העצמאי.
- אפשרות למשיכת כספים מקופת גמל במקרי אבטלה (סגירת העסק או פרישה).
- חיוב להפריש כסף לחיסכון פנסיוני אחרת יוטל קנס בגובה 500 ש"ח.
מהן השלכות חוק הפנסיה לעצמאים?
על העצמאים לפתוח קופת גמל או קרן פנסיה ולהפריש לחיסכון פנסיוני סכום ששיעורו נקבע לפי הכנסתם. יש להפריש 4.45% על חלק מההכנסה שאינו עולה על מחצית השכר הממוצע במשק וכ- 12.55% על החלק שעולה עליו. בפועל, סך שיעור ההפקדה הוא כ-8.5% מהשכר הממוצע במשק. הכסף שיופרש ירד מהנטו, אולם במקביל יופחתו דמי הביטוח הלאומי וישנה גם השפעה של הטבת מס, אותה יש להכניס לחישוב.
כמה תשלמו בשורה התחתונה?
על הכנסה של 7,500 שקל בחודש יש להפריש 530 ש"ח לפנסיה ולחסוך העברת 510 ש"ח לביטוח לאומי. על הכנסה של 10,000 שקל בחודש יש להפריש 850 ש"ח לפנסיה ולחסוך העברת 510 ש"ח לביטוח לאומי. על הכנסה של 15,000 שקל בחודש יש להפריש 850 ש"ח לפנסיה ולחסוך העברת 80 ש"ח לביטוח לאומי.
טוב או רע לעצמאים?
ההתייחסות לחוק החדש אמביוולנטית, ונראה כי העובדה שלצד יתרונותיו הברורים ישנם גם חסרונות מובהקים הופכת אותו לשנוי במחלוקת. מחד, החוק מבטיח פנסיה מינימלית וסוף סוף מקנה זכויות סוציאליות לשחקנים החלשים בשוק העבודה, אך מאידך, מדובר בתשלום חובה נוסף המוטל על כתפי העצמאים שמרוויחים מעט. העובדה שהחוק משפיע על הנטו מעיבה מאד על השמחה, ומובילה למסקנה שחקיקת החוק היא הישג חשוב, אך רחוק מלהיות מספק ומושלם.