בדומה למוצרים פיננסיים אחרים כדוגמת קופות גמל או קרנות פנסיה, גם השוואת קרנות השתלמות מבוססת על מספר פרמטרים כגון תשואה, רמת סיכון, דמי ניהול וכדומה. חלק מהנתונים הנדרשים לצורך ביצוע הבדיקה ניתן להשיג באמצעות אתר גמל-נט המנוהל על ידי אגף שוק ההון ביטוח וחיסכון במשרד האוצר ומפרסם נתונים עדכניים על קרנות ההשתלמות, קופות הגמל ועוד. דמי הניהול בפועל שתידרש לשלם הם, כמובן, תולדה של יכולת המיקוח שלך, ואילו מידע אחר כדוגמת איכות השירות תיאלץ להשיג על-ידי ביצוע מחקר עצמאי.
במאמר זה נשווה את הביצועים של קרנות ההשתלמות באמצעות מדדים כמותיים בלבד. לצורך כך השתמשנו בנתונים שנלקחו מאתר גמל-נט המעודכנים לסוף חודש אוגוסט 2016.
תשואות קרנות ההשתלמות לשלוש שנים אחרונות
את ארבעת המקומות הראשונים בטבלת התשואות לשלוש השנים האחרונות מחזיקות קרנות השתלמות במסלול מנייתי (פסגות שיא השתלמות מניות – 9.28% תשואה שנתית ממוצעת, אנליסט השתלמות מניות – 8.94%, הפניקס השתלמות – מסלול מניות – 8.66%, אינפיניטי השתלמות מניות בחו"ל – 8.37%).
גם התבוננות בהמשך הטבלה מצביע על כך שקרנות השתלמות במסלול מנייתי השיגו תשואות גבוהות יחסית לאחרות המשקיעות באג"ח או במסלולים אחרים. יחד עם זאת, מתבקשת השאלה מה יקרה לתשואות שלהן כאשר שוק המניות ישנה את עורו ומחירי המניות ירדו.
תשואות קרנות ההשתלמות לחמש שנים אחרונות
גם בפרספקטיבה של חמש שנים קרנות ההשתלמות במסלול מנייתי מובילות את הטבלה, וזאת כמון לאור העובדה שמחירי המניות נמציאם במגמת עלייה כבר יותר מחמש שנים ברציפות.
במקום הראשון בטבלה ממוקמת אלטשולר שחם השתלמות מניות עם תשואה שנתית ממוצעת של 9.91% לשנה בחמש השנים האחרונות. גם אינפיניטי השתלמות מניות בחו"ל, פסגות שיא השתלמות מניות ומנורה מבטחים השתלמות מניות חו"ל השיגו תשואה שנתית ממוצעת של מעל 9% בחמש השנים האחרונות.
רמת הסיכון של קרנות ההשתלמות – מדד שארפ
מדד שארפ פותח על-ידי הכלכלן, זוכה פרס הנובל, וויליאם שארפ, והוא בודק את התשואה שהושגה ביחס לרמת הסיכון שנלקחה. באופן טבעי, ככל שמעוניינים להשיג תשואה גבוהה יותר כך נדרשים להגדיל גם את הסיכון, ואם המשקיע, או מנהל קרן ההשתלמות לצורך העניין, מעוניין להקטין את הסיכון המחיר יהיה הקטנת התשואה הצפויה.
מדד שארפ מבצע סוג של נרמול של התוצאות ומאפשר להשוות את הביצועים היחסיים של מנהלי קרנות השתלמות הפועלים ברמות סיכון שונות. רמת הסיכון, אגב, נמדדת באמצעות סטיית התקן של התשואה.
כמובן שבסופו של דבר המטרה של המשקיע היא להשיג תשואה גבוהה ככל הניתן תוך שמירה על רמת סיכון נמוכה יחסית. ככל שמדד שארפ מספק מספר גבוה יותר, כך אכן הושגה תשואה גבוהה יותר ברמת סיכון נמוכה יותר.
שלוש קרנות ההשתלמות המנוהלות על-ידי ילין לפידות (מסלול אג"ח, מסלול כללי, ומסלול אג"ח עד 25% מניות) מציגות את מדד שארפ הגבוה ביותר, כלומר את היחס הטוב ביותר בין התשואה לבין הסיכון. במקום הרביעי ממוקמת קרן ההשתלמות "מסלול שקלי" של חברת הראל, ובחמישי קרן ההשתלמות של חברת הפניקס "מסלול אג"ח".
כפי שניתן לראות, קיימים הבדלים בין שמות קרנות ההשתלמות המובילות בכל אחד מהפרמטרים המשווים, ובעיקר בהשוואה בין התשואה לבין הסיכון (מדד שארפ). מצב כזה, בנוסף כמובן לשיקולים הנוספים שיש לקחת בחשבון בעת בחירת קרן השתלמות (דמי ניהול, איכות השירות וכדומה) מחייבים תהליך חשיבה ובדיקה רציני טרם קבלת ההחלטה.