יש לכם קרן השתלמות שפתחתם כי שמעתם הרבה מאד דברים על היתרונות הפיננסיים שלה. סביר להניח שאתם יודעים מה שמו של מסלול הקרן שלכם ומהם המאפיינים הכלליים שלו (רמת הסיכון, למשל). אבל האם אתם יודעים מה קרן ההשתלמות שלכם עושה ברגע נתון?
כאן סביר להניח שישראלים רבים ישיבו בשלילה. ככה זה בתחום פיננסי שנראה מאיים ומסובך עבור רבים, בתחום שאף משתנה חדשות לבקרים. המאמר הבא ינסה לעשות לכם קצת סדר בבלאגן.
המצב בתחום קרנות ההשתלמות בישראל
הנתונים שניתן לאסוף נכון לנקודת הזמן הנוכחית (מחצית שנת 2017) מצביעים על כמה מגמות מעניינות מאד ביחס לקרנות ההשתלמות. ברמה הכללית אפשר לראות שהתשואה הממוצעת על קרנות ההשתלמות עמדה על 2.5% מתחילת השנה ובאפריל על 1%.
ניתן לייחס זאת לגורמים דוגמת הריבית הנמוכה במשק וגם שיפור כלכלי ברווחים של השחקנים הפועלים בשדה המשחק. החברות לקחו את המושכות בהובלת מניות הנדל"ן, כשניתן לראות עדות לכך בעלייה של מדד ת"א 90 (המזוהה עם מניות בסדר גודל בינוני) ב-5.4% בחודש אפריל ובכ-13% בשליש הראשון של שנת 2017.
מהן הקרנות המובילות ואילו קרנות נמצאות מאחור?
בתחום של קרנות ההשתלמות יש הרבה מאד אפשרויות לבחור מהן, עם הבדלים משמעותיים ברמת הביצועים (התשואה על הקרן). חודש אפריל 2017 מעמיד בפסגה של קרנות ההשתלמות הגדולות את "פסגות". הקרן גרפה תשואה של 1.15% באפריל ו-2.14% מתחילת השנה. בין הסיבות לתשואה מונים אנשי פסגות את הגדלת האחזקה בשווקים מתעוררים, אחזקת כמות גדולה של מניות בשוק הסחיר והתבססות ניכרת על אגרות חוב ממשלתיות.
עם זאת, בחודש אפריל רואים שקרן ההשתלמות של אנליסט תופסת את המקום בראשון בתשואות, עם 1.32% תשואה חודשית ותשואה של 4.04% מתחילת השנה. ברף התחתון של חודש אפריל נמצאת קרן ההשתלמות של אי בי אי (תשואה של 0.85% באפריל ו-2.48% מתחילת השנה), כשמתחילת השנה הלמן אלדובי מציגה את התשואה הנמוכה ביותר (1.58%).
העתיד נראה מבטיח
ההערכות הן שבנקודת הזמן הנוכחית המגמה הכללית החיובית של קרנות ההשתלמות תימשך או אפילו תתגבר. המומחים חוזים כי הישארות הריבית בגובה נמוך והגדלת הרווחים של החברות יביא להמשך התאוצה בתחום ולהקטנת הסיכונים לירידות. כך או כך, מומלץ לעקוב באופן תדיר אחר הנעשה בתחום שבו מה שנכון היום עשוי להיות הרבה פחות רלוונטי בעתיד הקרוב.