יציבות, בטחון, עלויות מופחתות, יתרונות מיסוי, פיזור סיכונים נרחב, נזילות גבוהה ושקיפות מירבית הם רק חלק מהיתרונות שהופכים את קרנות ההשקעה מסוג קרנות מחקות מדד למכשיר השקעה כדאי ופופולרי. משקיע שבוחר להשקיע בקרנות מחקות מדד נדרש להבין את ההבדל בין קרנות מחקות מדד אג"ח לקרנות מחקות מדד מניות. אז מהו ההבדל בין שני המכשירים הפיננסיים הפופולריים ובאיזו מהן כדאי להשקיע?
קופות גמל וקרנות השתלמות מחקות מדד, כוללות נכסים מסוג אגרות חוב או מניות, וישנן גם קופות מחקות מדד מורכבות, הכוללות את שני סוגי ניירות הערך. קופת גמל מחקה מדד שונה מקופת גמל פעילה בכך שאיננה שואפת לתשואה גבוהה מהמדד אלא לתשואה קרובה לשיעורו. לפיכך, לא נדרשים מסחר אקטיבי, ניהול שוטף, מעקב ושינוי הרכב תיק ההשקעות. משקיעים שבוחרים להשקיע בקרנות מחקות מדד מתלבטים בין קרנות מחקות מדד אג"ח לקרנות מחקות מדד מניות.
קרנות מחקות מדד – מניות
קרנות מחקות מדד – מניות עוקבות אחר מדד מניות ומשקיעות במניות מהחברות הנכללות באותו מדד. האפשרויות להשקעה בקרנות מחקות מדד רבות ומגוונות. ישנן קרנות מחקות עולמיות, קרנות מחקות שווקים מתעוררים, קרנות מחקות מדדי ארצות הברית, קרנות מחקות מדדי אירופה וקרנות מחקות מדד בישראל, כגון מדד ת"א 100, מדד ת"א 25 וכיוצא באלה.
מה עדיף: קרנות מחקות מדד – אג"ח או קרנות מחקות מדד – מניות?
ההכרעה בשאלה זו קשורה להבחנה בין שני סוגי ניירות הערך. כשמשקיע בוחר בנייר ערך מסוג אגרת חוב הוא מתפקד כמעין "נושה" של החברה שהנפיקה את אגרות החוב, וכאשר הוא רוכש מניה הוא הבעלים שלה. בהתאם לכך, משקיע בקרנות מחקות מדד המכילות נכסים מסוג אגרות חוב בלבד הוא נושה, ואילו משקיע בקרנות מחקות מדד מניות הוא בעלים – וכבעלים הוא נוטל סיכון גבוה יותר, אך התשואה האפשרית גבוהה.
מניות מול אגרות חוב – ראש בראש
אגרת חוב מזכירה מאד שטר הלוואה: המשקיע הוא המלווה, החברה המנפיקה היא הלווה. היא מגייסת כסף מהציבור, ומשקיע שמלווה את הכסף קונה את אגרת החוב ומקבל את כספי ההלוואה חזרה על פי התנאים המפורטים באגרת החוב. השקעה באגרות חוב נחשבת להשקעה בטוחה וסולידית בהשוואה להשקעה במניות, שהרי ברור כי נושה פחות מסתכן מבעלים של חברה, ודאי כאשר מדובר באגרות חוב ממשלתיות במסגרתן המדינה היא המנפיקה, והיא למעשה הלווה שאמור להחזיר את ההלוואה.
אבל הביטחון הזה נושא מחיר: הסיכון הנמוך מאפשר רווח מוגבל והתשואה מהשקעה באיגרת חוב היא תשואה מוגבלת. על כן, שאלת השאלות המכריעה בהתלבטות היכן להשקיע – באגרות חוב או במניות – קשורה לתחום הסיכון והסיכוי לתשואה. באגרות חוב לרוב הסיכון מופחת, הסיכוי לרווח גבוה קטן משום שהתשואה האפשרית היא בטוחה אך מוגבלת, ולעומת זאת, כשמדובר במניות הסיכון גבוה יותר והסיכוי לרווח יותר קטן, אך אם יהיה רווח – מדובר בתשואה משמעותית יותר.