קופת גמל היא במהותה כלי חיסכון פנסיוני, ולכן המדינה מעודדת, באמצעות מתן הטבות מס, את שמירת הכסף בקופה עד לאחר גיל 60. יחד עם זאת, לעתים עמית בקופת גמל עשוי לרצות למשוך כסף מהקופה מסיבות שונות.
מדובר בהחלטה בעלת משמעות לא רק בגלל השלכותיה על הביטחון הפנסיוני של העמית, אלא גם בגלל השלכותיה על תשלומי מס. משיכת כספים מקופת הגמל שלא על-פי הכללים תחויב בתשלום מס בשיעור 35%. לפיכך מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע כדי להימנע מהחלטה פזיזה או שגויה, ובכדי לבחור בדרך הנכונה ביותר לבצע את המשיכה מקופת הגמל.
מה משפיע על תשלום המס בעת משיכת כסף מקופת גמל?
מדובר בסוגיה מורכבת יחסית, מכיוון שמעבר למעמדו התעסוקתי של האדם – שכיר או עצמאי, יש השפעות גם לתוכנית הספציפית שבה הוא מפקיד, למועד פתיחת קופת הגמל, לגילו הנוכחי, לסכום המשיכה ועוד.
למשל, עמית במעמד עצמאי, רשאי למשוך את כספי קופת הגמל ללא תשלום מס בתנאים הבאים:
- כספים שהופקדו עד לסוף שנת 2005, כולל הרווחים שנצברו בגינם, בתנאי שיש לו ותק של 15 שנים בקופה.
- כספים שהופקדו עד לסוף שנת 2007, כולל הרווחים שנצברו בגינם, אם העמית הגיע לגיל 60 ויש לו לפחות 5 שנות ותק בקופה.
עמית במעמד שכיר יהיה זכאי למשוך ללא תשלום מס כספים מקופת הגמלבתנאים הבאים:
- כספים שהופקדו עד לסוף שנת 2004, כולל הרווחים שנצברו בגינם, אם פרש מעבודתו ולא החל לעבוד במהלך 6 חודשי עבודה לאחר מכן, או שהפך לעצמאי, או שהחל לעבוד במקום אחר שלא הפריש עבורו כספים לגמל או לקצבה במהלך 13 חודשים ממועד תחילת עבודתו.
- כספים שהופקדו עד לסוף שנת 2007, כולל הרווחים שנצברו בגינם, אם העמית הגיע לגיל 60 ויש לו לפחות 5 שנות ותק בקופה.
משיכת כספי קופת גמל על-ידי יורשים
יורשי עמית שנפטר רשאים למשוך את מלוא הכספים בקופה בפטור ממס.
משיכת כספי קופת גמל על-ידי מעביד
כאשר מעביד מפקיד כסף בקופת גמל לטובת עובד, הסכום מוכר כהוצאה ובכך מקטין את תשלומי מס ההכנסה שלו. לפיכך, כאשר הוא מושך סכומים אלה, למשל בעקבות התפטרות של עובד, הם יוכרו כהכנסה ויגדילו את תשלומי המס שלו.
לסיכום, משיכת כספים מקופת הגמל היא החלטה משמעותית בעלת השלכות הן על החיסכון הפנסיוני, והן על תשלומי המס ונובע מכך גובה הסכום שיעמוד בסופו של דבר לרשותו של העמית.