לרבים מבין הישראלים יש קופות גמל, שעשויות בהחלט להיות כלי חיסכון לטווח בינוני עד ארוך מאד. אצל חלק מהאנשים, מצטברים בקופת הגמל סכומים נמוכים יחסית, אותם הם רוצים למשוך בשלב מסוים – למשל, כאשר המצב הכלכלי נזיל ומצריך כסף באופן מידי. החדשות הטובות הן שבעקבות התקנות הנוכחיות של משרד האוצר, משיכת סכומי כסף קטנים מקופות הגמל הופכת למשימה פשוטה פי כמה.
הכירו: תקנות הפיקוח על שירותים פיננסיים
תקנות הפיקוח על שירותים פיננסיים משנת 2016 באות במטרה ברורה אחת: להקל את הליך המשיכה של סכומים קטנים של עד 8,000 ש"ח מקופות הגמל. במקרה הזה, עמידה בקריטריונים שהוגדרו בתקנות תאפשר לבצע את המשיכה ללא תשלום מס. משיכה ללא מס אפשרית עבור קופות גמל לתגמולים (בתנאי שההפקדה בוצעה עד 2008) או לחיסכון (להפקדות לאחר 2008). את הכספים ניתן למשוך אם מאז תחילת שנת 2014 לא בוצעו הפקדות כספים או העברות של כספים לקופות האלה.
מיותר אולי לציין שהפטור ממס למשיכה רלוונטי רק לקופות גמל, ולא לקרנות פנסיה או לקרנות השתלמות. לכל אחד מהמוצרים האלה יש חוקים משלו.
איך מבצעים את המשיכה?
משיכת כספים בסכומים קטנים מקופות הגמל אינה המשימה המורכבת ביותר שיש, אבל עדיין יש צורך לבצע את התהליך על פי הספר. ההליך מתבסס בעיקרו על מילוי טפסים רלוונטיים של בקשת המשיכה, מה שמתבצע לאחר פנייה לחברה שקופת הגמל נמצאת תחת ניהולה. טופס הבקשה צריך להיות חתום על ידי העמית, כאשר אל המסמכים יש להוסיף עותק של תעודת הזהות ואסמכתא מהבנק הכוללת את פרטי החשבון שלו.
במקרה בו הבקשה תקינה והועברה כיאות, הכספים אמורים להיות מועברים לחשבון הבנק תוך מרק זמן של עד עשרה ימי עסקים. אם קופת הגמל לא תעביר את הכספים במועד שנקבע, עליה לשלם על פי חוק ריבית פיגורים בגובה של ריבית פריים בתוספת 4.5%.