המגמה של משרד האוצר, לעודד את הציבור להשקיע כספים על מנת לחסוך ליום סגריר או, לחילופין, לתקופת הפרישה, הובילה לשתי אפשרויות השקעה נוספות, המאפשרות לחוסכים להשתמש במנגנונים הקיימים של החיסכון הפנסיוני, ולהוסיף אליהם כספים שהצטברו ממשכורות (מעבר לסכום אותו מפקיד עבורכם המעסיק), מהכנסיות פאסיביות ומשאר מקורות ההכנסה.
רבים תוהים לגבי ההבדלים בין שתי תכניות שקיים דמיון בין מאפייניהן, הראשונה היא "קופת גמל להשקעה" והשנייה נקראת "תיקון 190". נסקור בקצרה את המאפיינים של כל אחת מהתוכניות, את ההבדלים ביניהם ונבחן למי כל אחת עשויה להתאים יותר.
תיקון 190
תיקון 190 (או בשמו המלא "תיקון 190 לפקודת מס הכנסה) מאפשר להשתמש בשלושה מנגנונים שונים, המיועדים לחיסכון פנסיוני, על מנת להפקיד כספים נוספים להשקעה, המנוהלים על ידי גופים פיננסיים מוכרים וותיקים ולהרוויח עליהם לאורך השנים. הכלים הפיננסיים בהם ניתן להשקיע הם:
- פוליסת ביטוח
- קופת גמל
חוסכים הבוחרים במסלול זה יכולים להפקיד כל סכום, ולמשוך אותו לאחר גיל הפרישה במס מופחת של 15% על הרווח הנומינלי (או הערך הנקוב), הנמוך ב-10% מהמס על ריווחי הון (המחושב לפי הרווח הריאלי). עם זאת, החיסרון במסלול זה הוא שניתן למשוך את הכספים רק לאחר גיל 60, ואך ורק אם קצבת הפנסיה החודשית עולה על סכום המינימום (העומד כיום על 4,418, אך עשוי להשתנות בעתיד).
קופת גמל להשקעה
קופת גמל להשקעה, לעומת זאת, מוגבלת בסכום הפקדה של 70,000 שקלים לשנה, ומאפשרת להוסיף סכום נוסף בהפקדה חודשית או חד פעמית. סכום זה מושקע על ידי הגוף הפיננסי הנבחר המנהל את קופת הגמל, וצובר רווחים.
סכום זה ניתן למשיכה מוקדמת, ואף ניתן לנייד אותו בין מסלולי השקעות שונים בלי שהדבר יחשב כאירוע מס. אך הרווחים עליו, בדומה לכלים פיננסיים אחרים, עומד על 25%. אלה שמחליטים להשאיר את הכספים שחסכו עד גיל פרישה, ייהנו משחרור הכספים ללא תשלום מס.
למי מתאים כל אחד מסוגי ההשקעה?
את ההתאמה של כל חוסך למסלול ניתן לראות בהתאם לתקופה הרצויה למשיכת הכספים, וכן למצב החיסכון הפיננסי הנוכחי של החוסך. חוסכים לטווח ארוך, שלהם סכום המצטבר לקצבה חודשית העומדת בתנאי המינימום שצוינו, ומעוניינים לחסוך לטווח ארוך, יעדיפו להשתמש באפשרות שפתח בפניהם תיקון 190.
לעומתם, חוסכים שעשויים לרצות לפדות את הכספים מוקדם יותר מגיל הפרישה, או כאלה שאינם מגיעים לקצבה החודשית המינימלית (בדרך כלל בדרגות המשכורת הנמוכות יותר, או כאשר לא נותרו מספיק שנים לחסוך, יעדיפו להשקיעם בקופת הגמל להשקעה.