משקיעים עושים הכל כדי לבחור אפיק השקעה בטוח, חסכוני ומשתלם ובטוחים שבחרו נכונה, אבל מגלים פתאום שכספים רבים יוצאים על מושג עלום וסתום המכונה “הוצאות ישירות”. מהן הוצאות ישירות? אילו הפתעות מחכות למשקיעים בין האותיות הקטנות? כיצד גובה ההוצאות עשוי להשפיע על רווחיות ההשקעה ואיך אפשר לצמצם את אותן הוצאות המכונות גם "הוצאות ניהול השקעות”?
מאז ומתמיד לקחתם בחשבון שההשקעות שלכם בקופות הגמל ו/או בקרנות המנהלים ו/או בביטוחי המנהלים כוללות גם הפרשה לדמי ניהול. כל החוסכים משלמים לגופים המוסדיים דמי ניהול קבועים בשיעור משתנה. מה שלא לקחתם בחשבון הוא תשלום נוסף, המכונה "כפל דמי ניהול". אילו פתחתם את המעטפות השמנות המגיעות כל חודש מבית ההשקעות לתיבת הדואר שלכם ולא ישר מתייקים אותן תוך התעלמות מהחבוי בתוכן, הייתם ודאי מבחינים בכך שנגבה מכם תשלום עבור "הוצאות ניהול השקעות".
מהן הוצאות ניהול השקעות?
אלה הן הוצאות המכונות גם הוצאות ישירות, והתשלום עבורן נגבה מכם על ידי הגופים המוסדיים בהם אתם חוסכים לפנסיה. גביית כספים אלה מתבצעת בנוסף לדמי הניהול השוטפים אותם אתם משלמים ממילא. יש פה מצב של גביית דמי ניהול כפולים: דמי ניהול "רגילים" ושוטפים עבור הגוף המוסדי ודמי ניהול נוספים, שבתי ההשקעות גובים בכדי לממן את התשלומים שהם מעבירים לגורמים שלישיים.
אותם גורמים שלישיים הם מומחים חיצוניים כמו ברוקרים, מתווכים ומנהלי השקעות זרים המייעצים ומאפשרים למשקיעים הפנסיוניים שלכם להשקיע את הכספים שלכם באפיקים השונים (קרנות השקעה, נדל"ן, קרנות גידור וכיוצא באלה). שיעורם של דמי הניהול הנוספים גבוה, ובשל פגיעתו בחוסכים נקבעה הוראת שעה המגבילה את שיעורם לתקרה של 0.25% מנכסי המשקיע. למרות הגבלה זו, מדובר בסכום גבוה שנוגס למשקיעים ברווחים.
אז מה עושים? איך מצמצמים את דמי הניהול?
ראשית, מודעים לעניין וקוראים את האותיות הקטנות. שנית, בוחרים בבית השקעות המצמצם את שיעור הוצאות ניהול ההשקעות. לשם כך ערכנו השוואה השוואה בין דמי הניהול מהשקעה או הוצאות ישירות הנגבים בבתי ההשקעות השונים. השוואה כזו תצביע על הנתונים הבאים (ערכנו בדיקה קצרה עבורכם רק לשם הדוגמא, אבל עליכם להמשיך ולבדוק): בית ההשקעות "ילין לפידות" גובים דמי ניהול מזעריים הגובלים כמעט באפס, חברת “IBI” גובה 0.23% דמי ניהול, "בהלמן אלדובי" גובים 0.3% ,"אקסלנס" עם 0.26% , "אלטשולר שחם" עם 0.14% . נבין שרק מדמי ניהול מהשקעה נוכל להרוויח יותר. כמובן, מידע זה עשוי להשתנות ויש לברר הנתונים מול בתי ההשקעות.

לבסוף, משקללים כמה נתונים: כדי להחליט באיזה בית השקעות לבחור והיכן מוטב שתנהלו תיק השקעות יש להתחשב לא רק בדמי הניהול. זה אמנם נתון חשוב, אבל הוא רק אחד מני רבים ויש לשקלל לצדו מאפיינים נוספים, כמו סוגי תיקי ההשקעות, סכום הנכסים, מומחיות וניסיון של יועצי בית ההשקעות, מדיניות ההשקעה, הרכב תיק ההשקעות והתשואות של כל בית השקעה. רק לאחר שתשקלו את כל אלה, תגיעו למסקנה מושכלת שתבטיח לכם תשואה מניבה ובטוחה.