משהו טוב עובר על התוכנית הטרייה של משרד האוצר, המציעה לציבור הרחב להשתמש בכלים הפיננסיים של קופות הגמל, שעד כה שימשו רק לחיסכון על ידי בעלי עסקים ומעסיקים. מאז השקתה של קופת גמל להשקעה בנומבר 2016 ועד אוקטובר 2017, גייסו קופות הגמל להשקעה סכום עצום העומד על 2.2 מיליארד שקלים.
סכום זה התחלק בין מספר חברות השקעה, כאשר חמש הבולטות שבהן הן אלטשולר שחם, פסגות , ילין לפידות , אנליסט וקרן אקסלנס של הפניקס . שאר הסכומים גויסו בעיקר על ידי חברות גמל וביטוח נוספות.
מהי תוכנית קופות גמל להשקעה?
תעשיית הגמל מנהלת כיום אחוז ניכר מכספי הציבור, העומד על סכום בלתי מבוטל של 420 מיליארד שקלים. מודל חדש שהציע משרד האוצר מאפשר לכל חוסך להשתמש באותם כישורי ניהול והשקעה של חברות קופות הגמל השונות, ולחסוך כספים נוספים – סכומים שהיו מושקעים במקום בבנק או באפיקי השקעה אחרים כמו השקעות נדל"ן, מסחר בבורסה או השקעות פרטיות בשוק.
החוסכים, מצדם, ממשיכים לעבוד עם חברות עמם הם מקושרים בכל מקרה, באמצעות קופות הגמל דרך מקום העבודה, וחברות הגמל זוכות לנהל תיקים שהיקף השקעה רחב יותר. למשקיעים המעוניינים למשוך את כספם הפרטי במהלך תקופת החיסכון מוצעת אפשרות לעשות זאת לאחר תשלום מס העומד על 25% מרווחי ההון, או אפשרות ליהנות מחיסכון ללא מס באם יחליטו להשאיר את הכספים בחיסכון עד לגיל הפרישה ולקחת בדרך של קצבה.
מגמת ההשקעה נמשכת
יש לזכור, כי התוכנית נמצאת בשנה הראשונה שלה מאז השקתה, והחלה להיות משווקת כמוצר בחברות הפנסיה בעיקר לאחר תחילת שנת 2017. ישראלים רבים מודעים כעת לאפשרויות ההשקעה, ואנשי ההשקעות מגלים את היתרונות הגדולים הטמונים בהשקעה ללא הימור בחברות גדולות שהוכיחו את עצמן. הציבור, המכיר את השמות של החברות בהן הוא משקיע את כספו במסגרת העבודה, ומסוגל להתנייד בין חברה לחברה בעת הצורך.
לסיכום, מוצרי הגמל משמשים כאלטרנטיבה נוחה, והרבה פחות מסוכנת להשקעות בבורסה או בשוק ההון המבוססות על מידע חלקי או "תחושת בטן" של ציבור בעל הבנה מעוטה בהשקעות בשוק ההון. באמצעות תכנון פנסיוני נכון המדינה מבטיחה שבעת פרישה הסכום המחכה לחוסכים יהיה גבוה יותר, אך אם יזדקקו לכספים במהלך השנים יוכלו לפדותם מבלי לשלם "קנס כואב" של 35% על שחרור חסכונות הפנסיה שהופקדו על ידי המעסיק. בשנים הקרובות בוודאי נראה כי הסכומים המושקעים באפיק זה הכפילו ושילשו עצמם במהירות.