בעבר נחשבו קופות הגמל כלי אטרקטיבי מאוד, אך אלו הפכו לחסכון לטווח הארוך, כמעט כמו כל קרן פנסיה ממוצעת (בעקבות תקנות שהעבירה המדינה), ונתפסו כלא כדאיות. תיקון 190 משנה את המציאות הזו, ומחזיר את קופות הגמל להיות כדאיות ובעיקר, עבור מי שמתכנן למשוך את הכספים בגיל מבוגר.
מה גרם לקופות הגמל להפוך כל כך לא פופולאריות?
ישנן סיבות רבות לכך, הטמונות בתקנות שונות שפרסמה המדינה, אך הסיבה העיקרית לכך שקופות הגמל אינן פופולאריות נוגעת למשיכת הכספים: המדינה החליטה בשנת 2008 כי המס על משיכת כספים מקופות גמל יהפוך גבוה מאוד – החלטה אשר פגעה בצורה משמעותית ברמת הפופולאריות שלהן.
התוצאות של ההחלטה באו לידי ביטוי בעובדה שמאותה העת, קופות הגמל יכולות לצבור כספים רק לטווח הארוך, והיחידים שיוכלו להרוויח מהן הם אנשים המתכננים למשוך את הכספים בגיל הפנסיה.
אפשר למשוך, בשיעור מס נמוך – אבל רק מגיל מסוים
בשנת 2012 השתנו מעט הדברים, אך רק לבני הגיל השלישי – בני 60 ומעלה. אלו יכולים, מאז 2012, למשוך את כספי קופת הגמל שלהם, ובשיעור מס נמוך, גם אם יחליטו למשוך את כל הכספים בפעם אחת. התנאי היחידי: קצבת זקנה שהם מקבלים מהפנסיה, בגובה של כ-4,400 ₪ (סכום שעוד צפוי להשתנות ולהתעדכן עם השנים).
הבשורה כאן נהדרת: היא למעשה אומרת שאדם בגיל 60 ומעלה אשר מעוניין למשוך את כספי קופת הגמל שלו, יוכל לעשות זאת וליהנות ממס מופחת – 15% בלבד במקום 25%. זאת, בתוספת היתרונות הרבים שמציעות קופות הגמל,:
- דמי ניהול נמוכים.
- מבחר גדול יחסית של מסלולי השקעה.
- הלוואה מקופת הגמל בתנאים טובים.
- משיכת כספים מהירה.
זאת ועוד: אדם אשר מחליט להוריש את הכספים שבקופת הגמל לילדיו, יודע כי אלו יוכלו למשוך את הכסף לאחר פטירתו ולזכות בפטור מלא ממס – כלומר גם 15% המס 'ייעלמו' כלא היו.
איך זה מתבטא בשטח?
עד כאן היתרונות והחידושים שתיקון 190 מציע לבני 60 ומעלה, אך כיצד זה מתבטא בפועל? במילים אחרות – כמה כסף יוכל להרוויח אדם אשר מחליט לחסוך בקופת גמל ולמשוך את הכסף בגיל 60, לעומת אפיקי השקעה אחרים?
ובכן, אדם אשר מחליט לנהל חיסכון בקרן נאמנות, לדוגמה, יצטרך בסוף התקופה לשלם מס רווח הון בגובה 25%. אם, נניח, צבר בדרך זו מיליון שקלים וחצי, לצד רווח הון של עוד מיליון שקלים, יהיה עליו לשלם מס של 250 אלף שקלים, כך שבסופו של דבר יישאר בידיו סכום של 2.25 מיליון שקלים. אם, במקום זאת, יחסוך באותם תנאים באמצעות קופת גמל, יהיה עליו לשלם על רווח ההון רק 15%, כך שיישאר בידיו בסוף התקופה סכום של 2.35 מיליון שקלים – כלומר הוא ירוויח הודות לתיקון עוד 100 אלף שקלים. מכל הבחינות, מדובר במצב כדאי שמומלץ מאוד לשים אליו לב.