כאשר אדם יוצא לגמלאות, עליו להביא בחשבון לא רק תגמולים המגיעים לו בסכום חד פעמי או בצורת קצבה. יש להביא בחשבון גם את עניין המיסוי, פיצויים פטורים, קצבה פטורה, היוון קצבה. כאן נתמקד בהיבט מאוד משמעותי שנקרא "קיבוע זכויות". נבין את המשמעות ונראה מה בדיוק צריך לעשות.
לתכנון פרישה מקצועי השאירו את פרטיכם:
מהו קיבוע זכויות ולמה הוא חשוב
בגיל הפנסיה, זכאי האדם לקצבה חודשית, כלומר תשלום פנסיה. מתוך התשלום הזה, ממש כמו בהכנסה ממשכורת, צפוי הפנסיונר לשלם מס. מושג קיבוע הזכויות משמעו הגדרה של אחוז מסוים מתוך הפנסיה שיהיה פטור ממס. קיבוע זכויות יש לבצע אל מול פקיד השומה, באמצעות טופס שמספרו 161ד.
כדאי להוסיף כי הקיבוע הזה ישפיע על כל ההכנסות העתידיות שיגיעו מקופת הגמל, ביטוח מנהלים או קרן פנסיה. על כן, יש למלא את הטופס בצורה יסודית. חשוב לא פחות, להבין שיש פעולות מסוימות שחלו בעבר, שישפיעו על גובה הפטור ממס שיתקבלו מקצבה. למשל, פיצויי פיטורין שהעובד קיבל בעבר. אם העובד בחר לקבל את הפיצויים הללו בפטור ממס, הפטור ממס שיחול על הקצבה יהיה נמוך יותר.
מדוע התהליך מכונה קיבוע זכויות? בין היתר, מכיוון שלאחר שמגישים את הטופס ונעשית בדיקה, הבקשה עוברת קיבוע. כלומר לא ניתן לבצע שינוי, גם אם מגלים שתכנון מס אפקטיבי היה יכול להביא למס נמוך יותר, מתוך הקצבה. ישנו פרק זמן מוגבל מאוד שבו ניתן עדיין לבצע שינויים או תיקונים.
לאור חשיבותו של קיבוע הזכויות, מקובל להמליץ על מילוי הטופס בליווי איש מקצוע, מומחה למיסוי. הזכות לשלם את מינימום המס האפשרי איננה ניתנת באופן אוטומטי. בין היתר, יש משמעות לעובדת הצפי לקבלת פיצויי פרישה בהמשך וכן להחלטות כמו להמשיך לעבוד גם לאחר גיל פרישה. לסיכום, כדאי להתייחס לקיבוע הזכויות בכובד ראש ולמלא את הטופס בליווי מקצועי. כך אפשר לחסוך כסף רב ולא לשלם מיסים עודפים.