מה עדיף יותר לתיק ההשקעות שלך, מניות או אגרות חוב? שני המרכיבים העיקריים ברוב תיקי ההשקעות הם מניות ואגרות חוב. היחס שבו מוקצה ההון ביניהם מגדיר במדיה רבה את רמת הסיכון של תיק ההשקעות, אך גם את התשואה שהוא צפוי להפיק.
מניות
מניה היא נייר ערך המעניק למחזיק בו חלק מהבעלות על חברה עסקית. הרווח הנובע מהשקעה במניות עשוי לנבוע מעליית ערך המניה בבורסה, או מדיבידנדים שהחברה תחלק מתוך הרווחים שהיא מפיקה.
בפרספקטיבה ארוכת טווח, השקעה במניות הפיקה תשואות גבוהות יותר מכל נכס אחר, כולל נדל"ן. יחד עם זאת, שווקי המניות סובלים מתנודתיות גבוהה יחסית הבאה לדי ביטוי גם בתקופות של ירידות חדות שמשמעותן הפסדים כבדים למשקיעים.
כמובן שגם בתוך קטגוריית המניות ישנן תתי-קטגוריות יותר או פחות מסוכנות ובעלות פוטנציאל עלייה גבוה יותר או פחות. למשל, השקעה במדדי מניות נחשבת לפחות מסוכנת, אך גם פחות מתגמלת, מהשקעה ישירה במניות. השקעה במניות של חברות גדולות – למשל מניות המעו"פ בבורסה בת"א נחשבת לפחות מסוכנת מהשקעה בחברות קטנות ועוד.
אגרת חוב
אגרת חוב (אג"ח) היא בעצם הלוואה שהמשקיעים מעניקים לחברה או לגורם שהנפיק אותה. הרווח למשקיע נובע מהריבית שאגרת החוב משלמת. רווח זה יתממש רק אם אגרת החוב תוחזק עד לפירעון. במקרה שבו אגרת החוב נרכשה בבורסה לאחר שהונפקה, או נמכרת בבורסה לפני מועד הפירעון שלה, הרווח או ההפסד עליה ינבע מהפער בין מחיר הרכישה למחיר המכירה.
השקעה באגרות חוב נחשבת לפחות מסוכנת, אך התשואה הצפויה קטנה בהרבה מאשר בהשקעה במניות.
גם באגרות חוב ישנן תתי-קטגוריות, כאשר אגרות חוב ממשלתיות נחשבות לפחות מסוכנות, אגרות חוב של חברות גדולות כדוגמת חברת חשמל נחשבות למעט יותר מסוכנות, ובקצה סקלת הסיכון נמצאות אגרות חוב של חברות קטנות שעתידן לוט בערפל.
אם כן, מה עדיף יותר לתיק ההשקעות שלך?
התשובה תלויה כמובן במאפיינים הספציפיים שלך, ובעיקר במשך הזמן בו בכוונתך להחזיק בהשקעות, ברמת הסיכון שאתה מוכן לקחת, ובמצב השווקים הפיננסיים והצפי לגביהם בעתיד הקרוב.
כאמור, באופן עקרוני השקעה במניות תניב את התשואה הגבוהה יותר בטווח הארוך, אך האם בכוונתך להחזיק את ההשקעות 10 שנים או יותר, או שתזדקק לכסף מוקדם יותר?
כמו כן, בתקופות בהן מחירי המניות בבורסה מאוד גבוהים וקיים חשש לנפילת הבורסה, יתכן ותעדיף להקטין את החלק היחסי של מניות בתיק ההשקעות שלך לטובת השקעה באגרות חוב שהסיכון עליהן קטן יותר ושנחשבות לנכס "הגנתי" שמחירו דווקא יעלה אם הבורסה תקרוס.
לאחר ירידות משמעותיות במחירי המניות בבורסה, יתכן ותרצה להגדיל באטיות את החשיפה למניות, קרי את חלק היחסי בתיק, מתוך צפי שבטווח של מספר שנים הבורסה תחזור לעלות ואתה תיהנה מרווחים גבוהים במיוחד על תיק ההשקעות שלך. כמובן שהגדלת חלקן היחסי של המניות יבוא על חשבון אגרות החוב.
לסיכום, ניהול נכון ודינאמי של תיק ההשקעות, לוקח בחשבון את הצרכים שלך, אך גם את מצב השווקים הפיננסיים, ומבצע התאמות רלוונטיות בתוך תיק ההשקעות. ההתאמות עשויות להתבצע הן ברמת ההקצעה העקרונית בין מניות לבין אגרות חוב, והן ברמה הספציפית של המניות ואגרות החוב שירכשו.