מאת: ד"ר שי סולן
הפשטות שבה ניתן לפתוח חשבון מסחר במט"ח, לבצע עסקאות, ולעתים אף להרוויח בעסקאות הראשונות שמצבעים, עלולה להטעות. מבחינה טכנית, אכן מסחר במט"ח הנו פעולה דיי פשוטה, אך האתגרים המנטאליים משמעותיים וגורמים לביצוע טעויות. חמש הטעויות הנפוצות שבהן:
כניסה לעסקאות בכמויות גדולות מדיי
טעות זו נובעת, מהאמונה שאנו יודעים מה עומד להתרחש בשוק, ומהרצון לתרגם זאת לרווחים גדולים ומהירים. האמת היא שאף אחד לא יודע לאיזה כיוון ינוע השוק, וכל עסקה עשויה להוכיח את עצמה בסופו של דבר כעסקה רווחית או כמפסידה.
יתרה מזאת, כניסה לעסקה בכמות גדולה מדיי גורמת ללחץ פסיכולוגי שפוגע ביכולת של הסוחר להפעיל שיקול דעת נכון, ולכן גם אם השוק ינוע לכיוון שצפה הסיכויים שלא יפעל בהתאם לאסטרטגיית המסחר שלו, ולכן לא יממש את מלוא הפוטנציאל של העסקה, גדולים.
אי עמידה בשער קטיעת ההפסד שנקבע מראש
בשוק ההון ידוע ש- "כל הפסד גדול התחיל כהפסד קטן שלא נקטע בזמן"… קטיעת הפסד הוא אחד מהאתגרים הפסיכולוגיים הקשים ביותר המפרידים בין סוחרי מט"ח לבין ההצלחה.
בראש ובראשונה הדבר נגרם בגלל הקושי הפסיכולוגי להכיר בהפסד. הפרופסורים כהנמן וטברסקי, זוכי פרס נובל לכלכלה לשנת 2002 הוכיחו כבר מזמן שרוב האנשים יעדיפו לקחת סיכון להפסד גדול, ובתנאי שישמרו לעצמם את הסיכוי להימנע מהפסד שכבר נוצר.
קושי נוסף לקטיעת הפסדים במיקום שנקבע לכך מראש נובע מכך שפעמים רבות עסקה נסגרת בהפסד ואז צמד המט"ח חוזר לנוע לכיוון שצפית ואף מגיע ליעד הרווח. למרות זאת זו תהיה טעות לא לקטוע את ההפסד במיקום שנקבע לכך מראש. גם אם ב- 95% מהמקרים נייר הערך יחזור לנוע בכיוון הנכון ובמקום הפסד יניב רווח, 5% האחרים יגרמו להפסדים כבדים שיאפילו על הרווח שתפיק מכל המקרים הקודמים.
מימוש רווחים מוקדם מדיי
מימוש רווחים בטרם אסטרטגיית המסחר שלנו אותתה על כך נובע, כמובן, מהחשש שהרווח ("על הנייר") יהפוך להפסד. אל אף האמרה המוכרת ש- "אף אחד עוד לא פשט רגל ממימוש רווחים מוקדם מדיי", זוהי טעות.
הסיבה היא שהרווחים בעסקאות המוצלחות אמורים לקזז את ההפסדים בעסקאות הכושלות, ואם נממש רווחים אלה מוקדם מדיי, לא יהיה בהם די כדי לכסות על ההפסדים בעסקאות הפחות מצליחות.
מיצוע הפסדים
טעות נפוצה והרסנית בקרב סוחרי מט"ח היא למצע הפסדים. אם הסוחר רכש צמד מט"ח (או כל נכס אחר) ומחירו ירד, הוא ירכוש כמות נוספת במחיר נמוך יותר וכך יקטין את עלות הקנייה הממוצעת. מעבר לכך שמדובר בסוג של הטעות של אי-עמידה במחיר קטיעת ההפסד, חומרת הטעות נובעת מכך שאתם מגדילים את החשיפה שלכם לצמד שהתנהג הפוך ממה שציפיתם ממנו. במצב כזה, אין היגיון בהגדלת ההימור!
כניסה לעסקה בטרם עת
רוב אסטרטגיות המסחר מגדירות תסריט מדויק שצריך להתרחש, או מחיר ספציפי שרק פריצה או שבירה שלו מצדיקים כניסה לעסקה. למרות זאת, סוחרים רבים חשים ביטחון כה רב בכיוון התנועה העתידי של צמד המט"ח עד שהם מקדימים כניסה כדי לשפר את המחיר בו נכנסו לעסקה.
זוהי, כמובן, טעות. בלי קשר לאסטרטגיית המסחר, היתה סיבה טובה מדוע איתות הכניסה ניתן בתסריט המסוים או במחיר המסוים, ולא מספר פיפסים קודם לכן!
כל אחת מהטעויות המוזכרות במאמר זה עלתה לסוחרים הון רב, לעתים עד כדי איבוד חשבון המסחר כולו. טעויות נפוצות נוספות שיש להכיר ולהימנע מהן מוצגות בחלק ב' של המאמר.
על ד"ר סולן
ד"ר שי סולן סוחר מזה 20 שנה ויותר על חשבונו האישי וחשבונותיהם של לקוחות נבחרים. הוא נחשב לאחד מהסוחרים והמורים המובילים בארץ בתחום המסחר במט"ח, מדדים וסחורות.