מאת: ד"ר שי סולן
סוחר מט"ח, גם כזה שמבסס את החלטותיו על ניתוח טכני, צריך להכיר את הכוחות הפונדמנטליים המשפיעים על שערי המטבעות. תחילה נכיר ונתייחס לכל אחד מהכוחות בנפרד. ארבעת הכוחות הפונדמנטליים החשובים ביותר הם:
שערי הריבית
אם נתעלם משאר הגורמים, ככל ששערי הריבית במדינה מסוימת גבוהים יותר, כך כדאי יותר לרכוש אגרות חוב הנקובות במטבע שלה, והדבר מביא לעלייה בביקושים לאותו המטבע ולכן להתחזקותו. כמובן שהדבר תלוי גם בשערי הריבית במדינות אחרות.
משמעות קונקרטית:
נניח שבמצב נתון, שער החליפין בין היורו לדולר האמריקאי הוא 1.2 דולר ליורו. אם נוצר צפי לעליית הריבית על הדולר ללא שהריבית על היורו תשתנה, הרי שהאטרקטיביות היחסית של השקעה בדולר תגדל, וייווצר ביקוש גבוה יותר לדולר על חשבון היורו, דבר שיוריד את שער החליפין, נניח ל- 1.1 דולר ליורו.
צמיחה כלכלית
צמיחה כלכלית משמעותה שהפעילות העסקית במדינה מתחזקת, ולכן פירמות בין-לאומיות ירצו להעמיק את פעילותן במדינה. על מנת לפעול במדינה עליהן יהיה לבצע השקעות במטבע המקומי, כלומר הביקוש למטבע המקומי יגבר ואתו יתחזק שער החליפין שלו.
כמובן שהצטמצמות בפעילות הכלכלית משמעותה שחברות יקטינו את השקעותיהן באותה המדינה, ואולי אף יעזבו אותה כליל, ולכן ימכרו את המטבע שלה דבר שיביא להיחלשותו ביחס למטבעות אחרים.
משמעות קונקרטית:
נניח שנתונים כלכליים מצביעים על כך שמדינות אירופה נקלעות למיתון כלכלי, בעוד הפעילות הכלכלית בארצות הברית נותרת ללא שינוי. הדבר יביא להתחזקות הדולר האמריקאי ביחס ליורו.
אינפלציה
אינפלציה היא עלייה מתמשכת במחירים, ומשמעותה המעשית היא שחיקה בערך הכסף. לכן משקיעים יוציאו את כספם ממדינות בהן יש אינפלציה גבוהה וינתבו אותו להשקעות במקומות אחרים בהם הוא לא יישחק.
הוצאת הכסף ממדינה מסוימת והעברתו למדינה אחרת מתבטאת במכירת המטבע המקומי ורכישת מטבע זר, דבר המביא להיחלשות המטבע המקומי.
משמעות קונקרטית:
כאשר מתפרסמים נתונים כלכליים המצביעים על עלייה בלתי-צפויה באינפלציה במדינה מסוימת, המטבע שלה יחטוף, בדרך כלל, מכה ויחלש. לעומת זאת, הצלחה של מדינה להשתלט על אינפלציה תביא לתוצאה ההפוכה – התחזקות המטבע שלה.
מאזן תשלומים
מאזן התשלומים הוא הפער בין היבוא לייצוא של הכלל העסקים במדינה. באופן עקרוני, יצוא מחזק את המטבע המקומי מכיוון שהיצואנים מוכרים את תוצרתם במטבע זר ואז ממירים אותו למטבע המקומי (כלומר, מוכרים את המטבע הזר ורוכשים מטבע מקומי ולכן הביקוש למטבע המקומי עולה).
יבוא מחליש את המטבע המקומי מכיוון שהיבואנים מוכרים את המטבע המקומי בכדי לממן את רכישת המוצרים המיובאים בחו"ל.
משמעות קונקרטית:
ככל שבמדינה מסוימת היצוא גדול יותר ביחס ליבוא (מאזן תשלומים חיובי), כך מופעל כוח להתחזקות המטבע המקומי. ככל שהיבוא גדול יותר ביחס ליצוא כך מופעל כוח להחלשת המטבע המקומי.
שקלול כל הכוחות הפועלים בשוק המט"ח
במציאות קיימים גורמים נוספים המצטרפים למשוואת הכוחות המשפיעים על שערי החליפין של מטבעות. למשל יציבות פוליטית במדינה (לכן ברגע שבמדינה מסוימת מתערערת היציבות הפוליטית המטבע שלה נחלש), אירועים ביטחוניים ועוד.
ארבעת הכוחות שהוזכרו לעיל, כמו גם הכוחות הנוספים, לא פועלים בהכרח באותו הכיוון. למשל, מאזן התשלומים של מדינה עשוי להיות חיובי (כוח הדוחף להתחזקות המטבע שלה), בעוד הריבית שלה נמוכה ביחס למדינות האחרות (כוח הדוחף להיחלשות המטבע).
מסיבה זו משקיע המבסס את החלטותיו על ניתוח פונדמנטלי של השוק לא יכול להסתפק בנתונים הכלכליים המפורסמים על-ידי הגופים המוסמכים, או בניתוח המגמה של כל אחד מהכוחות בפני עצמו. עליו לשקלל את ההשפעות הסותרות של הכוחות השונים בכדי לנסות ולחזות מי בסופו של דבר יגבר – הקונים או המוכרים.
על ד"ר סולן
ד"ר שי סולן סוחר מזה 20 שנה ויותר על חשבונו האישי וחשבונותיהם של לקוחות נבחרים. הוא נחשב לאחד מהסוחרים והמורים המובילים בארץ בתחום המסחר במט"ח, מדדים וסחורות.