בשנים האחרונות ניתן לראות יותר ויותר הורים אשר מבינים כי חינוך כלכלי נכון מתחיל כבר מגיל צעיר. הורים רבים חושבים כיצד ללמד את הילד מהי התנהלות כלכלית נכונה וכיצד לקבל החלטות נבונות כבר מגיל צעיר, דבר אשר ישפיע לטובה על כל החיים שלו לאחר מכן.
השתדלו להתחיל מוקדם ככל האפשר
חינוך כלכלי נכון מתחיל כבר מגיל צעיר. אפילו אם הילד עדיין אינו יודע לבצע חישובים כלכליים, הוא בהחלט יכול לקבל החלטות נבונות לגבי הכסף שלו. למשל, אתם יכולים לשלב את הילד בעת קבלת החלטה על סמך השוואת מחירים, או להתמודד עם גבולות ברורים לגבי קניית מוצר מסוים בו הילד מעוניין. כך, כבר מגיל צעיר הוא ילמד בצורה נכונה יותר להתנהל עם מגבלות כלכליות ולקבל החלטות נבונות יותר, וכך, אין זה משנה כמה כסף יהיה לו כשיגדל, הוא ידע כיצד להתנהל איתו בצורה נכונה יותר מאחרים בני גילו.
אל תתביישו לדבר עם הילדים על כסף
הורים רבים חוששים לשוחח עם הילדים על כסף, בעיקר מפני שאינם רוצים שהילד ירגיש שהוא חי במחסור או במשפחה בעלת בעיות כלכליות, אך גישה זו שגוייה מיסודה. גם הורים ללא בעיות כלכליות כלל צריכים להעניק לילד חינוך נכון לאחריות כלכלית, והחינוך הזה מתחיל משיחות עם הילדים על כסף ועל הערך שלו. הנה כמה טיפים שיעזרו לכם לעשות זאת נכון:
- נצלו הזדמנויות ספונטניות להעניק לילדים ידע על אחריות כלכלית – למשל, קניות בסופר בהן אתם מבצעים השוואת מחירים בין כמה מוצרים דומים ממותגים שונים.
- למדו את הילדים על חיסכון וסייעו להם כבר מגיל צעיר לנהל קופת חיסכון משלהם. כדאי לבחור מראש מטרה מסוימת לשמה הילד חוסך, ולתת לו מעט כסף בפרקי זמן קבועים (או על פי כל מפתח אחר) בכדי להכניס אל הקופה, עד שיגשים את המטרה.
- זכרו כי הדבר הטוב ביותר אותו אתם יכולים לעשות בכדי להעניק לילדים חינוך נכון לאחריות כלכלית הוא דוגמא אישית: שתפו את הילדים במצבים בהם היה לכם קושי וקיבלתם החלטה אחראית ונכונה (כמובן, על פי גילו של הילד ובהתאם ליכולת שלו להבין את אותו מצב ואת ההחלטה שבאה בעקבותיו).
- רצוי שלא תשתפו את הילדים במצבים כלכליים קשים או בחובות, כיוון שאין להם דרך לסייע במצבים אלה, והמצב עלול לגרום להם לדאגות מיותרות ולחוסר אונים.
- שמרו על חזית אחידה בין שני ההורים בנוגע להחלטות כלכליות הנוגעות לילדים. אל תאפשרו לילד לקבל מוצר מסוים מאחד ההורים כאשר ההורה השני סרב לרכוש אותו. המצב נכון שבעתיים בכל הנוגע לילד להורים גרושים.
- שמרו על חזית אחידה בין שני ההורים בנוגע להחלטות כלכליות הנוגעות לילדים. אל תאפשרו לילד לקבל מוצר מסוים מאחד ההורים כאשר ההורה השני סרב לרכוש אותו. המצב נכון שבעתיים בכל הנוגע לילד להורים גרושים.