ארנונה היא היטל של הרשות המקומית. היטל זה הנו מס מוניציפלי המוטל על כל מי שעושה שימוש בנכס בנוי בשטח הרשות המקומית הגובה את המס. על פי חוק, ישנם שלושה קריטריונים המשפיעים על שיעור הארנונה, כאשר אחד מהם הוא שטחו של הנכס. צווי הארנונה המופקים והמאושרים מדי שנה על ידי הרשות המקומית קובעים את התעריפים של הארנונה בהתאם לשלושה קריטריונים, כשהמרכזי ביניהם הוא גודל הנכס.
הגודל כן קובע
רשויות מקומיות מוגבלות בסמכותן לחשב ולקבוע את תעריף הארנונה. על פי החוק קיימים שלושה מאפיינים המשפיעים על שיעור הארנונה, ועל העירייה לבחון אותם, להגדיר ולקבוע אותם, ומתוקף כך לגזור את המסקנה – כמה ארנונה אתם מחויבים לשלם. שלושת הקריטריונים המשפיעים על חישוב הארנונה הם סוג הנכס – סיווג נכסים לארנונה מבחין בין סוגי נכסים שונים, שלכל אחד מהם קבוע תעריף ארנונה אחר; השימוש בנכס – האם למטרות מגורים, מסחר, תעשיה, עסקים ועוד; וגודל הנכס – תעריף הארנונה הרלוונטי לנכס על פי סיווגו והשימוש בו מוכפל בכל מ"ר בשטח הנכס. לפיכך, ישנה חשיבות רבה לגודלו של הנכס ולכל מטר ומטר בנוי.
מתי נדרשת מדידת נכס לקביעת ארנונה?
מדידת נכס היא פעולה שיכולה להתבצע ביוזמת הרשות המקומית, שפונה אל בעל הנכס ומתאמת עמו מועד לביצוע המדידה, או שיכולה להתבצע על פי בקשת בעל הנכס. אתה, כבעל נכס, יכול לבקש מדידת נכס במקרים רבים, כשהמקרים השכיחים כוללים מצב שבו נסתיימה בנייתו של נכס בבעלותך, קנית נכס חדש, אתה חושד שמידות השטח המצוינות בצו אינן תואמות את שטח הנכס במציאות, ביצעת הרחבות ו/או שינויים בנכס, או שחלו שינויים רלוונטיים המשפיעים על שיעור הארנונה – שינויים בסיווג הנכס או בשימוש בו. בכל המקרים הללו ואחרים יגיעו נציגי העיריה לבצע מדידת נכס, ולשם כך ישתמשו בשיטת מדידה לפי בחירתם מתוך שיטות המדידה הקיימות.
אילו סוגי מדידת נכס קיימים?
לכל רשות מקומית שיטת מדידה משלה. השיטות כוללות מדידה של השטח נטו, קרי, הרצפה בלבד, ללא קירות חוץ; יש שיטת מדידה המתייחסת לרצפה בלבד, לרבות קירות פנים וחוץ, אך ללא מה שמצוי תחתיהן (כך, אין חיוב בגין שטח מרתף); וישנה שיטת מדידה – שהיא הנפוצה ביותר בישראל – הלוקחת בחשבון את כל השטח "ברוטו", כולל קירות פנים וחוץ, ואפילו מכניסים לחישוב שטח קטן מהבית המשותף הצמוד לנכס (כאשר מדובר בבניין מגורים).