אתם משלמים אלפי שקלים בשנה בעבור היטל הארנונה, כשרבים מכם יכולים ואמורים, בפועל, לשלם הרבה פחות. ישנו מידע רב אודות הארנונה, שהסדרתה מצויה במגוון חוקים ותקנות, ולפיכך קשה עד בלתי אפשרי להבין באמת "מי נגד מי". החדשות הטובות הן שלא נחוצה שליטה בכל רזי התחום כדי להשיג הפחתה בארנונה. מה שחשוב להבין בהקשר לארנונה זה רק את "השורה התחתונה" – איך ניתן להפחית באופן משמעותי את שיעור הארנונה.
מה חשוב לדעת כדי לפעול להפחתת ארנונה?
תושב שמעוניין להפחית ארנונה צריך לברר שלוש עובדות עיקריות: האחת, עליו לברר ולדעת מהם שיעורי הארנונה באזור מגוריו; השנייה, עליו להבין לפי מה נקבע שיעור הארנונה המוטלת עליו (בישראל בכלל וביישוב שבו מצוי הנכס בפרט); והשלישית, עליו להבין האם וכיצד ניתן להפחית את תשלומי המס המוניציפלי המכביד. אז הנה לפניכם כל התשובות לשאלות החשובות, שעשויות לחסוך לכם לא מעט כסף.
מהם שיעורי הארנונה שאתם נדרשים לשלם?
שיעורי הארנונה המוטלים על התושבים משתנים ומגוונים, כאשר הם תלויים בפרמטרים מגוונים. החוק אמנם מגדיר לפי אילו קריטריונים תחושב הארנונה, אך על אף הגדרתם וסימונם ישנה אי אחידות בלתי הוגנת בקביעת ההיטלים ובגבייתם. לפי החוק היבש, ארנונה תחושב לפי יחידת שטח בהתאם לסוג הנכס, לשימושו ולמקומו. למרות קיומם של שלושה פרמטרים המשפיעים על שיעור המס, בפועל ישנו מגוון עצום של צווי ארנונה, וכל תושב בכל רשות מקומית משלם שיעור ארנונה שונה. עובדה זו מובילה לשתי מסקנות מרכזיות: האחת – במקרים רבים תושב נדרש לשלם בעבור השימוש בנכס תעריף גבוה מדי של ארנונה; והשנייה – ניתן ומומלץ לפעול להפחתת הארנונה.
כיצד ניתן לפעול להפחתת ארנונה?
על מנת לזכות בהפחתת ארנונה יש לפעול באחת משתי הדרכים הבאות: “תקיפת" הארנונה או בקשת הקלות בארנונה (הנחות בארנונה).
תקיפת הארנונה
לתושב ישנה אפשרות לפעול במגוון דרכים על מנת "לתקוף" את קביעותיה של הרשות המקומית בעניין שיעור הארנונה המוטל עליו. כאשר ישנה טעות בסיווג הנכס, בקביעת השימוש בנכס או בחישוב מדידת הנכס – ניתן להוכיח זאת וכך להשיג הפחתה משמעותית בשיעור המס.
הקלות בארנונה
תושבים רבים זכאים להנחה בארנונה בשל נסיבות מסוימות שמתקיימות בעניינם. ההקלות הניתנות בארנונה הן לרוב הקלות שנקבעות בצווי הארנונה המקומיים. אלו כוללות, למשל, הנחה בארנונה לנכים, למשפחות חד הוריות, לבעלי הכנסה נמוכה ועוד. לצדן של הקלות אלו ישנן הטבות והנחות בארנונה שניתנות על ידי המדינה, כאשר הרשות המקומית מהווה גורם מתווך. כך, למשל, ישנה הנחה בארנונה לחברות הייטק מכוח הוראה של רשויות המדינה, אך לשם מיצויה ומימושה בפועל, הרשות המקומית אמורה לפעול ולעדכן את צו הארנונה השנתי בהתאם.