צוברים ריבית גם על הסכום שקיבלתם
הדרך הקלה ביותר להסביר את המושג ריבית דה ריבית היא באמצעות דוגמה. נניח שפתחתם תוכנית חיסכון המעניקה לכם 10% ריבית לשנה. הפקדתם בחיסכון זה 1,000 שקלים וכעבור 12 חודשים החלטתם לבדוק כמה כסף הצטבר. בדף החשבון יחכו לכם 1,100 שקלים.
החלטתם להמשיך ולחסוך וכמובן להשאיר גם את הריבית שקיבלתם. כך, הסכום העומד לרשותכם לחיסכון כבר אינו 1000 אלא 1100, ולכן בעוד 12 חודשים יחכו לכם בבנק לא 1,200 שקלים (בריבית של 10% למשך שנתיים – פעמיים 10% מהסכום שהשקעתם) אלא סכום של 1210 שקלים. (כלומר צברתם 110 שקלים נוספים: 10% מסכום ההשקעה הראשוני+10% מהריבית שנצברה לאחר שנה).
סכומים שמכפילים את עצמם לאורך שנים
אז נכון, לאחר שנתיים ההבדל הוא בסך הכל של 10 שקלים, אך בכל שנה אתם ממשיכים וצוברים עוד 10% גם על סכום הקרן הראשוני (1000 ₪) וגם על הריבית שהצטברה. לאחר מספר עשורים, כפי שמרבית החוסכים לפנסיה מגלים, כי מחכה לכם הון קטן בבנק. כל זאת בזכות העקרונות העומדים מאחורי ריבית דה ריבית.
אך מדוע בעצם עיקרון זה עובד? הסיבה לכך היא שלו הייתם משחררים את כספי החיסכון ומתחילים תוכנית חדשה עם כל הסכום שצברתם, גם סכום הקרן שהבנק היה מקבל מכם היה גבוה יותר בכל שנה.
למעשה, כעת אתם מלווים לגוף הפיננסי לא רק 1000 ₪ אלא ממשיכים ומלווים 1,100 ולאחר מכן 1,210 (הבנק, בתורו, משקיע את הכספים באפיקים המועדפים עליו – ככל שהסכום ש"הלוותם" לו גדול יותר, כך נפתחות גם בפניו אפשרויות השקעה גדולות יותר). לו תכפילו את מספר החוסכים במספר מיליוני לקוחות הבנק, תגלו מדוע משתלם למוסדות פיננסיים להעניק לכם את האפשרות להרוויח בריבית דה ריבית.
איך היכרות עם המושג עזרה לחוסכים
מדוע כה חשוב להכיר את המושג ריבית דה ריבית? חוקרים מאוניברסיטת אוקספורד החליטו לבחון האם היכרות עם משמעות המושג "ריבית דריבית" (או בלועזית Compound interest ( שינתה את הרגלי החיסכון וכן עד כמה השכלה פיננסית מסייעת לקבלת החלטות מושכלות בתחום. הם שאלו את הנבחנים במחקר האם הם מוכרים מושגים כמו "אינפלציה" ו"ריבית דה ריבית".
נקנח מאמר זה בתוצאות המחקר המעניינות. בעוד 75% הכירו את המושג אינפלציה רק 67.1% ידעו מה משמעותה של ריבית דה ריבית. מסקנות מחקר זה הראו קשר בין הכרות עם מתודות החישוב כיצד כסף צובר ריבית לחיסכון להתחלת החיסכון בפועל והדגישו את החשיבות שבצבירת ידע פיננסי לתכנון פיננסי עתידי על מנת להציג יציבות.