לכל שכיר יש אפשרות לתבוע החזרי מס ממס הכנסה – כספים המגיעים לו מהמדינה אם שילם שיעורי מס גבוהים יותר ממה שנדרש לשלם בפועל על פי החוק. זהו מצב שכיח – הרוב הגדול של השכירים, אם יבצעו תיאומי מס, יגלו שמגיעים להם כספים מהמדינה. החדשות הטובות הן שניתן לתבוע החזרי מס הכנסה מהמדינה גם בדיעבד. החדשות הרעות הן כפולות: אף אחד לא יגלה לך שאתה זכאי להחזרי מס ועליך לבדוק זאת בעצמך. כמו כן, חלון ההזדמנויות שלך מוגבל – האפשרות לקבל החזרי מס הכנסה היא לתקופה מוגבלת של עד שש שנים בלבד לפני שנת הגשת הבקשה.
סיכוי גבוה, פעולה פשוטה
80% מהשכירים בישראלים נמצאים זכאים להחזרי מס הכנסה – מה שאומר שאם אתה שכיר, יש סיכוי גבוה במיוחד שבדיקת זכאותך להחזרי מס הכנסה תניב תוצאה חיובית, עובדה שתזכה אותך בלא מעט כסף. כדי לפעול למימוש זכאותך לא נדרש מהלך מסובך או נקיטת פעולות סבוכות. קבלת החזרי מס הכנסה מהמדינה כרוכה בהליך די פשוט. כל שנדרש ממך הוא בירור הזכאות ופניה לרשויות המס בבקשה להחזרי מס. הפניה שלך תגרור בדיקה של רשויות המס, אשר בסופה ייקבע האם מגיעים לך החזרי מס הכנסה ומהו שיעורם.
כיצד נבדקת זכאותו של שכיר להחזרי מס הכנסה?
זכאות שכיר להחזרי מס הכנסה – הן עצם קיומה והן שיעורם של החזרי המס – תלויים בגורמים מגוונים ומשתנים. במסגרת בחינת הבקשה נערך חישוב של שיעורי המס שהיה עליך לשלם כשכיר במהלך שש השנים האחרונות. כך, למשל, אם תגיש את הבקשה בשנת 2017, זכאותך להחזרי מס תיבדק משנת 2011 ואילך. במסגרת החישוב שנערך נבדקים הפערים בין שיעורי מס הכנסה אשר נוכו מהמשכורות החודשיות שלך במהלך שש השנים הללו לבין השיעורים שנדרשת לשלם. פערים בין חובת התשלום לתשלום בפועל נגרמים על רקע חוסר מודעות ו/או טעות שלך או של המעביד שלך. כדי לבצע את החישוב המדובר מתייחסים לנתונים רבים לגביך ולגבי השכר, ונבדקים שלל גורמים המשפיעים על אישור הבקשה ועל שיעור החזרי המס שייפסקו לך.
אילו גורמים נלקחים בחשבון בעת בדיקת זכאות להחזרי מס הכנסה?
- רצף עבודה – שכיר שלא עבד במקום קבוע ו"דילג" בין מקומות עבודה נדרש לשלם פחות מס הכנסה.
- הטבות, זיכויים, נקודות זכות והקלות – ישנן הקלות מס מגוונות המגיעות לשכיר ואשר יכולות להפחית משיעור מס ההכנסה שהוא נדרש לשלם.
- נסיבות מיוחדות – ישנן נסיבות מיוחדות שעשויות להוליד החזרי מס הכנסה, כגון עבודה בתחום מסוים (החזרי מס הייטק, למשל), הפרשות שונות (כמו קופות גמל או החזרי מס בורסה), תשלום מס כפול או זכאות להכרה במס שלא נוצלה (החזרי מס תרומות, לדוגמה), נסיבות אישיות המזכות בהקלה במס שלא נוצלה (כמו תשלום מזונות, תשלום עבור חינוך מיוחד, זכאות סביב מגורים באזור עדיפות ועוד).