ביטוח משכנתא הוא למעשה ביטוח שכולל בתוכו שני סוגים של ביטוחים – ביטוח חיים וביטוח מבנה. המטרה של ביטוח חיים הינה לכסות את הגובה של ההלוואה למקרה בו אחד מבני הזוג נפטר, ובן הזוג השני אינו מסוגל להמשיך ולשלם את החזרי המשכנתא. המטרה של ביטוח מבנה הינה לכסות את המשכנתא במקרה בו מתרחש נזק גדול מאוד למבנה, כמו לאחר שריפה – נזק אשר מוריד בצורה משמעותית מאוד את הערך של הדירה והופך אותה לחסרת תועלת לבנק במקרה בו לא תשלמו את המשכנתא והבנק ירצה למכור אותה. כך, למעשה, הבנק יכול להישאר נטול כל החזר על המשכנתא, וביטוח מבנה נועד בכדי להבטיח לו שיקבל את ההחזר הזה.
ביטוח חיים וביטוח מבנה הם ביטוחים אותם אתם חייבים לרכוש בכדי לקבל את הלוואת המשכנתא, אך אינכם חייבים לבצע את הביטוחים הללו דרך הבנק עצמו. אתם עשויים לגלות כי דרך הבנק העמלות גבוהות יותר בהשוואה לעמלות אותן תשלמו באופן פרטי, ולכן חשוב לבצע בדיקות מקיפות לפני בחירת ביטוח משכנתא.
סקר שוק
לפני שאתם בוחרים ביטוח משכנתא, חשוב מאוד שתבצעו סקר שוק בין החברות השונות. אתם יכולים פעמים רבות למצוא הבדלים משמעותיים בין החברות השונות, במיוחד בין חברת הביטוח אשר עובדת עם הבנק ממנו אתם לוקחים משכנתא, לבין חברות ביטוח אחרות אליהן תפנו באופן פרטי. בנוסף, כדאי לבדוק אפשרות להרחבה של הביטוח. למשל, להוסיף לביטוח המבנה גם ביטוח תכולה, לו אין קשר למשכנתא, אך הוא מבטח את התכולה הקיימת בדירה שלכם, וחשוב להוסיף אותו.
התאמה לגובה ההלוואה
חשוב מאוד לוודא שאתם נוטלים ביטוח משתנה. למה הכוונה? למשל, אם אתם נוטלים היום משכנתא על סך מיליון שקלים, הביטוח הוא על סך מיליון שקלים. אך בעוד 5 שנים, כאשר סך ההלוואה שייוותר לכם לשלם לבנק יעמוד על 800,000 ש"ח (לצורך הדוגמא), תרצו שהביטוח יכסה רק 800,000 ₪ ולא מיליון – מה שיקטין גם את התשלום לחברת הביטוח בהתאמה.
שמירה על שקיפות
גם אם אתם רוצים לחסוך בהוצאות עבור ביטוח המשכנתא, אל תעשו את זה תוך הסתרת מידע מחברת הביטוח. אם תספקו מידע שגוי או בלתי מדויק, בסופו של דבר עלול להיווצר מצב בו בעת שתצטרכו להפעיל את הפוליסה, החברה תתכחש ולא תסכים לשלם את הפיצויים הנדרשים בשל המידע אותו הסתרתם מהם (כמו מחלה של בן זוג שגרמה למוות או בעיה רפואית תורשתית).