יום אחד, ברי המזל שבינינו אשר יגיעו לגיל מופלג עשויים להיות זקוקים לעזרה בביצוע פעולות יומיומיות. כשהיום הזה יגיע, אנו עתידים לגלות שההוצאות החודשיות מרקיעות שחקים. מטפל הנמצא לצדנו 24 שעות, בכל ארוחה, בכל מקלחת ובכל פעם שאנו רוצים עזרה בתנועה מהסלון למיטה.
כעת התמונה עשויה להשתנות. הצעה חדשה שהונחה על שולחן הכנסת מציעה פתרון הכולל את כל היתרונות של ביטוח בריאות סיעודי במנגנון היעיל והאיכותי של קופות החולים, שישולם בהרחבה של מס הבריאות הנגבה כל חודש בתלושי השכר. בנוסף, מוצע להפוך את ביטוח הבריאות הסיעודי לביטוח חובה. כל אדם, כולל המשפחות הנמצאות מתחת לקו העוני (שיזכו לסבסוד מממשלתי), וכן מבוגרים או בעלי תנאים מקדימים המונעים מהם להתקבל לביטוחי סיעוד פרטיים, יוכלו להיות מבוטחים בביטוח סיעודי.
מה המשמעות הכלכלית של הצעה זו?
ביטוחי הסיעוד המוצעים היום, בתשלום נוסף על ידי קופות החולים, מאפשרים לבעלי הפוליסות ליהנות מתשלום חודשי, במקרה שאדם מגיע למצב סיעודי ואינו מסוגל לבצע פעולות בסיסיות. מדובר בסכום של 5,500 לחודש אם הוא מטופל בביתו או עד 10,000 שקלים בחודש אם הוא מטופל במוסד סיעודי. כל תושב בישראל יזכה לכיסוי, בתוספת קטנה למשכורות של כולנו.
מה הוצע בעבר בתחום?
ההצעה להפוך את הביטוח הסיעודי לביטוח חובה עלתה בעבר, על ידי שר הבריאות יעקב ליצמן, אך התאפיינה בחיסרון בולט. היא התבססה על המנגנון הלא יעיל של הביטוח הלאומי. ההצעה החדשה, המאפשרת לפתוח בפני כל אזרחי המדינה את האפשרות לביטוח סיעודי, בסיוע מנגנון יעיל שהוכיח את עצמו לאורך השנים של קופות החולים, עשויה להיות אפשרות נוחה יותר.
ומה מומלץ לעשות בינתיים?
ביטוח סיעוד הופך להיות מרכיב מהותי מתיק הביטוח בארץ. תוחחת החיים שעולה בעשורים האחרונים מובילה רבים למצב סיעודי בגיל מבוגר. כמו כן, תאונות ומחלות שונות עלולות להוביל אדם למצב סיעודי גם כמה עשורים קודם לכן.
תכנון פיננסי נכון
אכן, ביטוח סיעודי לכלל האוכלוסיה נשמע מהלך פיננסי מושכל. אך, עם זאת, יש לזכור כי החוק עדיין לא עבר. מרבית אזרחי ישראל אינם מבוטחים כנגד מצב סיעודי, לא באמצעות הפוליסות הפרטיות ולא באמצעות הפוליסה המוצעת של קופות החולים. התייעצנו עם מומחי "SBC Finance" וקיבלנו את חוות דעתם המקצועית בנושא.
"כפי שראינו בעבר היו ניסיונות רבים שלא יצאו לפועל, ומהלך זה טרם ידוע אם יצליח". מסבירים בשגיא ומדגישים כי "חלק גדול ממי שלא רכשו עד היום ביטוח סיעוד בקופת החולים, למרות יכולת השיווק המוכחת של קופות החולים, כנראה בחרו שלא לעשות כן. למשל אוכלוסיות עשירות היכולות לממן טיפול סיעודי בעצמן בחרו לרכוש ביטוח סיעודי פרטי דרך חברת הביטוח, שבה הגדרות הכיסוי טובות יותר".
ומה הייתם ממליצים לעשות?
"את אותו 1% כביכול שהאזרח צפוי להוסיף במס הבריאות, אנו מציעים לקחת לטובת רכישת ביטוח בריאות פרטי. להפסיק להיות תלוי במדינה אלא לדאוג לעצמך בצורה טובה יותר, או לפחות לשלב את ביטוח הסיעוד של קופת החולים עם ביטוח סיעודי פרטי שמשלים לקופת החולים".